Orthodontie

Orthodontische behandelingen

Orthodontie is een deelgebied in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het corrigeren van de tandstand en de positie van de kaken.
Dit gebeurt door middel van een vaste beugel (blokjesbeugel) of een uitneembare beugel (clear-aligner).
Zowel kinderen als volwassenen komen in aanmerking voor orthodontie.
In de Dentisterie zullen we voortaan vooral met clear-alignersystemen werken. Dit systeem is 20 jaar geleden ontwikkeld door Invisalign en gaandeweg geƫvolueerd tot een meer dan volwaardig orthodontisch systeem. Wij werken in deze praktijk met Invisalign en Spark.


Clear-aligner

Wat zijn aligners?

Aligners zijn doorschijnende, uitneembare beugeltjes in kunststof die op maat van uw gebit gemaakt worden. Je draagt het beugeltje 20 tot 22 uur per dag en wekelijks vervang je het door een nieuw exemplaar, waardoor je tanden beetje bij beetje naar de gewenste positie verplaatst worden.
Het beugeltje is nagenoeg onzichtbaar, je neemt het uit om te eten en te poetsen en is in vergelijking met de blokjesbeugel comfortabeler en pijnlozer. De tandverplaatsingen gebeuren zeer gecontroleerd en de krachten zijn 10x lager dan bij een blokjesbeugel. Hierdoor verkleint de kans op onnodig botverlies.
We kunnen nagenoeg elke afwijking behandelen. Bij grote kaakafwijkingen kan een bijkomende chirurgische ingreep nodig zijn.

Hoe verloopt de behandeling?


* informatief gesprek:
Tijdens deze eerste afspraak overlopen we uw wensen en vragen, we bekijken de stand van de tanden en kaken en kijken of u in aanmerking komt voor een orthodontische behandeling. Ook geven we u een overzicht van de kosten.

* intake:
We nemen foto's van uw aangezicht en tanden, rontgenfoto's en een digitale afdruk (scan)

* bespreking:
Samen overlopen we de behandelplanning. U kan de tandverplaatsingen stap voor stap bekijken en we overlopen de hulpmiddelen die daarbij nodig zullen zijn.

* plaatsing aligner:
We plaatsen de eerste beugel en geven de nodige instructies om de aligners juist te dragen en te verzorgen.

* plaatsing attachementen:
Na 3 weken plaatsen we de attachementen. Dit zijn tandkleurige mini blokjes die op sommige tanden gekleefd worden en fungeren als handvatjes om een verbeterde grip te hebben op die tanden.

* 8 wekelijkse controles:
Het verloop van de behandeling wordt bekeken en waar nodig bijgestuurd.

* einde behandeling:
Wanneer het eindresultaat bereikt is, worden de attachementen verwijderd en de tanden terug ingescand om een nachtbeugel te maken.

Het is aangeraden om uw nachtbeugel levenslang te dragen.
Indien een nachtbeugel versleten is, kan deze eenvoudig vervangen worden.

TOP